Search here...
TOP
Blog Mallorca

Mallorca Tip: Wandeltocht Puig Tomir (LLuc)  

Wandeltocht Puig Tomir

De wandeltocht Puig Tomir – Lluc begon met een online ‘onderzoek’. Al snel lezen we dat de klim naar de puig (berg in het Catalaans) dificil en very hard is. Verleid door het mooie uitzicht, besluiten we toch een poging te wagen.

De volgende dag, het is een half bewolkte dag in december, rijden we naar Lluc. We parkeren bij Santuari de Lluc (€8 voor een hele dag, €2 voor residents). We halen een kaart van de route bij de informatiekiosk. Er wordt ons aangeraden om eerst de blauwe route te volgen en terug te keren via de oranje route (zie foto). Goed idee, want zo lopen we niet hetzelfde pad heen en terug.

  • Wandeltocht: Puig Tomir (1103m)
  • Lengte: +/- 14 km
  • Duur: 4,5 – 5 uur
  • Startpunt: Klooster van Lluc

wandelroute puig tomir
Routes vanaf Lluc
Klooster van Lluc

De start van de wandeltocht Puig Tomir – Lluc

Voor de start van de wandeltocht Puig Tomir – Lluc volgen we de weg (ma-2140) vanaf de informatie kiosk naar beneden. Bij de borden slaan we linksaf. Het begin van de route overlapt met de GR221. Leuk, bekend terrein! Lees hier mijn blog over de meerdaagse wandeltocht over de GR221.

Omdat we toch een klein beetje bang zijn gemaakt door de reviews op internet, zetten we de pas er stevig in. Al snel komen we langs de Refugi Son Amer. Dit is het enige punt langs de route waar je eten/drinken kunt halen, dus ga goed voorbereid op pad. Het eerste gedeelte van de wandelroute loop je zeer aangenaam door het bos en is goed aangegeven.

De klim van de Puig Tomir + mis deze afslag niet

We zijn zo enthousiast aan het wandelen dat we de afslag naar de Puig Tomir missen. We lopen terug en met de hulp van een groepje mannen zijn we weer back on track.

Bij deze, let dus goed op: Om de oranje route te vervolgen (en de GR221 en de blauwe route te verlaten) sla je linksaf na een stenen poort, zie foto’s. Dit is nog vóór Binifaldó.

Mis deze afslag niet (zoals wij)

Tip: Wil je je liever niet wagen aan de klim van de puig, loop dan de blauwe route. Dit is mooi rondje om Lluc met een makkelijke moeilijkheidsgraad.

De top van de Puig Tomir – uitzicht over het Tramuntana gebergte

Na de afslag loopt het pad ineens een stuk steiler, hier begint het echte klimwerk. Al snel hadden we het gevoel ‘echt’ in de bergen te lopen. Er moet af en toe wat handen- en voetenwerk aan te pas komen en we nemen een pauze om even uit te hijgen. Het uitzicht wordt er steeds mooier op!

Als we denken dat we bijna de top bereikt hebben, blijkt het toch nog een stukje verder. Waar we in t-shirt begonnen aan de hike, is het flink afgekoeld en doe ik mijn jas aan en muts op. Onderweg zien we veel geiten en schapen. In de verte zien we een hele groep zwarte gieren!

We did it! De top is aangegeven met een cementen pilaar. Jammer genoeg genieten we niet van het van het veelbelovende uitzicht. Inmiddels is het potdicht en kijken we uit op een grijs wolkendek. Op mooie dagen zie je hier (blijkbaar) hele eiland en kijk je zelfs tot Formentor en Menorca. Heel vervelend, maar dan moet ik nog maar een keer terug komen!

Op de top van de Puig Tomir (1103m hoog)
Genieten van het uitzicht (ahum)

Conclusie: zo moeilijk is de wandelroute Puig Tomir

Ondanks het tegenvallende uitzicht op deze bewolkte dag, vond ik de wandelroute Puig Tomir absoluut de moeite waard. De wandeling loopt door een prachtig ongerept stuk van het Tramuntana-gebergte. Dichte bossen, ruige bergtoppen, wilde geiten en als kers op de taart een groep gieren.

We liepen de route in ongeveer 4,5 uur. Persoonlijk zou ik de wandelroute Puig Tomir niet als very hard bestempelen. Mijn wandelgezelschap en ik zijn vrij fit, maar geen extreme sportievelingen. Op een paar stukken was het even klauteren en de steile klim vroeg (in ieder geval van mij!) wat conditie. Voor een beetje actief mens is de wandelroute Puig Tomir prima te doen. Enjoy!

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *