Search here...
TOP
Betere Wereld Blog

Waarom ik bomen plant op Mallorca

plant een boom

In mijn vorige blog schreef ik over de duurzame plannen voor mijn huisje op Mallorca. Een van onze plannen is het planten van bomen. Heel. Veel. Bomen. Deze week vertel ik waarom bomen mijn nieuwe beste vrienden zijn.

1. Bomen planten tegen de opwarming van de aarde

Bomen zetten CO2 met zonlicht en water om in de bouwstenen voor hun stam, takken en bladeren. Uit onderzoek blijkt dat het planten van bomen de beste manier is om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Is het zo simpel? In de praktijk zitten er natuurlijk wat haken en ogen aan. Zo wijzen de onderzoekers op het belang van het tegengaan van ontbossing in de Amazone. Helaas verdwijnt hier nog altijd meer bos dan er bij komt.

Toch zijn er wereldwijd initiatieven waarbij grootschalig wordt ingezet op het planten van bomen en het herstellen van het landschap. Zo maakt Just Diggit droog land weer groen door kuilen te graven (!) en wordt er gewerkt aan een Green Great Wall dwars door Afrika.

Stel je voor dat iedereen over de hele wereld massaal bomen plant? Misschien een paar boompjes per persoon? Ik doe in ieder geval mee! Helemaal als je bedenkt wat een boom nog meer voor je doet.

2. Bomen zorgen voor een gezonde bodem

Behalve dat bomen CO2 uit de lucht halen, houden ze met hun wortels water vast in de grond. Gevallen blad verandert in organische voeding. Dit komt ten goede aan de vruchtbaarheid van de bodem. Maar dat is nog niet alles. Bomen hebben een positief effect op de biodiversiteit, gaan erosie tegen en werken verkoelend.  

Vind je dit interessant? In de documentaire Kiss the Ground (op Netflix) wordt verteld over het belang van healthy soil. Aanrader!

plant een boom
Een van de twee appels die we vorig jaar hebben geoogst

3. Bomen geven fruit, schaduw én een leuk uitzicht

Ik schreef er al eerder over. Op dit moment hebben Hugo en ik op ons landje verschillende fruitbomen. Ik werd zelf ook weer even verrast door dit lijstje: olijf-, citroen-, sinaasappel-, mandarijn-, vijgen-, johannesbrood-, amandel-, moerbei-, appel-, laurier-, mispel-, kweepeer-, granaatappel- abrikoos- en binnenkort ook een kersenboom. Wat een rijkdom!

Eerlijk is eerlijk. Sommige bomen geven (nog) geen vrucht, zoals de granaatappel en de moerbei. De appelboom gaf vorig jaar welgeteld twee appels. Maar van de meeste bomen kunnen we aardig genieten. Zo hebben we vorig jaar 18 liter olijfolie laten persen van onze olijfbomen.

Bomen planten olijven oogsten
Hugo en ik blij met olijven

Daarbij zijn bomen niet vervelend om naar te kijken. En ze zorgen voor de nodige verkoeling. Niet geheel overbodig onder de Spaanse zon.

4. Bomen kunnen ons nog zoveel leren

We kunnen nog veel over bomen leren. Wist je dat bomen met elkaar communiceren? En eigenlijk heel sociaal zijn? Bomen kunnen voor hun nageslacht zorgen, maar ook voor een zieke buurman boom van dezelfde soort. Een groep bomen kan elkaar ondersteunen en zelfs veel ouder worden dan een boom die ergens alleen staat. Echt waar!

Bomen planten
Kersenboom van Rein

Ik heb dit niet zelf een keer tijdens een creatieve boswandeling bedacht. In het boek ‘Het verborgen leven van bomen‘ beschrijft Peter Wohlleben over hoe bomen samenleven, ondersteund door wetenschappelijk onderzoek. Een wondere wereld waar we mee samenleven maar eigenlijk geen idee van hebben. Fascinerend!

5. Plant een boom op Mallorca

Het leuke van dit alles? Mijn lieve vriendinnen in Nederland dragen ook een steentje bij. In Nederland heeft niet iedereen genoeg ruimte om een boom te planten… Dus dit doen wij!

Ons nieuwste exemplaar is een kersenboom voor baby Rein. Een boom voor Stella en James is onderweg. Een eigen boom op Mallorca! Dan heb je zeker wel wat te vertellen op de peuterspeelzaal.

Wij gaan zo goed mogelijk voor de bomen zorgen! Uiteraard krijgen ze af en toe een kiekje en een update van hun groene, Spaanse adoptievriendje.

Stuur me een berichtje als je ook een boom wilt planten op Mallorca.

plant een boom Mallorca
Klaar voor het planten van een boom
Boom planten spanje
Sinaasappelboom naast het kippenhok

«

»

2 COMMENTS

  • Minke

    Fantastisch!! Allemaal bomen en planten met een heel mooi verhaal!! En ze worden met veel liefde verzorgd door Hugo en Lotte, een betere plek voor jouw boom kun je niet bedenken!

  • Eva

    Wat leuk om te lezen en super initiatief dit! 💚

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *