Search here...
TOP
Blog Persoonlijk

48 courgettes en het ‘Doneer-een-boom’ project.

Moestuin Mallorca
Ik met courgettes, naast de courgetteplant in de moestuin

Het is alweer even geleden dat jullie van mij hebben gehoord op deze blog. Ik ben afgelopen maanden vrij druk geweest met mijn huidige opdrachtgevers. Ook Once Upon a Boat loopt lekker nu mensen weer naar Ibiza en Mallorca komen en een dag willen varen. Verder had ik bezoek van mijn zus, het perfecte excuus om er veel op uit te trekken en Mallorca beter te leren kennen. Zo liepen we zeven dagen door de bergen over de befaamde GR-221, een (voor mij) zware, maar waanzinnige tocht. Een ander project wat aardig wat van mijn dagbesteding vraagt is… de tuin! Meestal is Hugo hier druk mee in de weer, maar nu hij een paar weken weg is voor werk (op een catamaran op Ibiza) besef ik me eigenlijk hoeveel tijd hierin zit.

Mallorca GR221
Dag 2 van de GR 221, met uitzicht op alle bergen die we nog over moesten

De moestuin heeft een irrigatie systeem. Hartstikke handig. Om water te geven draai ik alleen een paar kraantjes om de beurt open en klaar. Maar hiermee ben ik er nog niet… De oogst verwerken hoort er ook bij. Op dit moment heb ik bergen paprika, (cherry) tomaat, ui, basilicum, boerenkool, snijbiet en courgette. Om een idee te krijgen; er liggen momenteel 48 courgettes in mijn koelkast waar ik ‘iets’ mee moet, haha.

Courgette op Mallorca
Courgette, anyone?

Ook de jonge boompjes van het Doneer-een-boom project vragen de nodige aandacht. De wortels zijn nog kort en de zomermaanden zijn hier heet, dus dat betekent regelmatig water geven. Met de tuinslang is dit een tijdrovend klusje. Eerst ergerde ik me er een beetje aan. Ik ben er al gauw twee uur mee bezig en het moest dan vaak aan het einde van de dag ‘nog even’ gebeuren.

Of ik het allemaal nog zie zitten? Jazeker! Ik koop al weken geen groenten meer. Ook raak ik steeds meer gewend aan het ritme van de tuin. Het watergeven plan ik nu in en ik zie het echt als een rustmomentje. Soms luister ik naar een podcast of juist even helemaal niets. Heerlijk. Verder ga ik de courgettes inmaken. Zo leer ik iedere keer weer iets nieuws. Al met al geeft de tuin veel mij voldoening. Voor lichaam en geest!

Nóg meer courgettes en een paar paprika’s.

Met de geplante bomen van het Doneer-een-boom project gaat het harstikke goed. Een paar hebben een schimmel overwonnen en sommige hebben nu wat luis. De pruimenboom (van James) blijft een beetje achter in ontwikkeling. Maar niets ernstigs. En… We hebben zelfs al een paar nectarines geplukt (drie in totaal haha, ik heb ervan genoten). De eerste jaren is het vooral zaak dat de boompjes goed aarden. De vruchten komen (hopelijk) later.

Voordat we nieuwe bomen planten, kijken we eerst even aan hoe deze het doen. Wil je een boom doneren? We kiezen dan een bestaande boom voor je uit. De boom krijgt een naambordje en met de donatie kopen we nieuwe planten, biologische meststof en natuurvriendelijke bestrijdingsmiddelen.

Hieronder een overzicht van alle boompjes, die had ik wel op Instagram gezet maar nog niet op mijn blog:

De wonderlijke transformatie van Siem zijn perzikenboom
Amandel- en citroenboom (volgens Morris, 4 jaar, hoeft hij nu nooit meer citroenen te kopen)
Lemonquat en limoen (heeft nu kleine limoentjes!)
Palmboom (mocht niet ontbreken natuurlijk) en Kumquat
Nectarine (met de aller aller lekkerste nectarines van Mallorca) en pruimen
Familie vijg, kersen en mimosa
olijfboom Mallorca
Olijfboom
moerbei mallorca
Moerbei (Geplant voor schaduw. Nog even geduld dus haha)

«

»

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *