Waarom regeneratie?
Natuurlijk, regeneratie! Ik zit in het vliegtuig en kijk uit het raam. De blauwe middellandse zee maakt plaats voor de ruige bergtoppen van Mallorca. Dan wordt het vlak en verandert het landschap onder mij in vierkanten en rechthoeken. Af en toe is er een vlakje groen gekleurd, maar bijna alles heeft een roodbruine aardekleur. Vrijwel het hele eiland is bedekt met… Landbouw.
Hier maakt het kostbare ecosysteem geen schijn van kans. Landbouw drukt wereldwijd een enorme stempel op het klimaat en verdringt vele planten- en diersoorten. Onderzoekers van Nature hebben een dringend advies: ‘Geef landbouwgrond terug aan de natuur’. Dit proces wordt ook wel regeneratie genoemd. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat dit niet perse ten koste gaat van voedselproductie en dat het een goedkope en slimme oplossing is om klimaatverandering te gaan.
Regeneratie dus. Maar hoe dan? Dit is hoe wij ons stukje land regenereren:
1. Regeneratie is niet ploegen, maar woelen
Onze buurman ploegt iedere maand zijn land. Wat hij verbouwt? Niets!
In onze grond leeft een uitgebreid netwerk van micro- en macro-organismen die de grond gezond houden. Bij regeneratie wordt niet geploegd, omdat dit het bodemleven telkens weer verstoord. Toch ploegt men van oudsher om de grond luchtig te houden en, zoals waarschijnlijk onze buurman, het land een ‘verzorgde’ uitstraling te geven.
De oplossing? Niet ploegen, maar woelen. Wij zijn sinds deze maand trotse eigenaars van een woelvork of ‘grilinette’. Met dit gereedschap maak je de grond los, maar keer je hem niet om. Daarbij is de woelvork heel wat fijner voor de rug dan een spade. Wij blij, bodem blij!

2. Gebruik van compost
Vorige week volgden Hugo en ik een hele waardevolle workshop van de Green Gorillas. We leerde onze eigen hot compost te maken. In slechts 18 dagen! We gebruiken hiervoor groen organisch afval, droog organisch afval én uitwerpselen naar keuze (koe, paard of, jawel, mens).
Compost zit boordevol voeding voor een gezonde bodem. Met compost geven we de eigen voedingsstoffen van bomen en planten terug aan de aarde, waardoor het kringetje weer rond is.

3. Gedoneerde bomen planten
Dankzij het ‘Doneer een boom’ project zijn Hugo en ik ineens getransformeerd tot fulltime boomplanters. Je kunt tegenwoordig bij ons een eigen boom doneren. Wij planten hem en zetten er een naambordje bij. Vrienden en familie reageren zo enthousiast dat ons landje aardig vol raakt, bedankt allemaal!
Een gat graven, boom erin en klaar? Was het maar zo simpel. Onze grond is droog, levenloos en zit vol met stenen. Precies de reden waarom de aarde gezonder moet.
De bomen planten we volgens de Ellen White methode. Voor het graven van de gaten hebben hulp gehad van een graafmachine uit de buurt, gracias a dios. Uit de opgegraven grond verwijderen we zoveel mogelijk stenen. Het gat wordt vervolgens opgevuld met verschillende lagen. Deze bestaan uit aarde gemixt met compost, een luchtbuis en een rij stenen.
We hopen dat onze nieuwe groene vrienden zich goed kunnen aarden bij ons in de tuin.

4. Mulchen, mulchen, mulchen
Mulchen wil zeggen dat je de aarde bedekt met organisch materiaal. In een bos gebeurt precies hetzelfde, wanneer het blad van de bomen valt. Deze mulchlaag beschermt de bodem tegen warmte en voorkomt uitdroging. Niet onbelangrijk onder de Spaanse zon. Ook maakt onkruid op deze manier geen kans. Handig voor in de moestuin.
Je kunt allerlei soorten materiaal gebruiken om te mulchen: karton, stro, zeewier of houtsnippers. Ideaal is een hakselaar, waarmee je het snoeiafval kunt versnipperen. We willen er graag eentje aanschaffen. Ze zijn niet goedkoop, maar we zijn aan het kijken of we er een met mensen op het eiland kunnen delen.
5. Regeneratie in de moestuin
Juist in de moestuin is een gezonde bodem van groot belang. Naast het mulchen, maken we gebruik van de hugulkultur techniek. Toen de graafmachine langskwam, schakelde we hem ook meteen in voor de moestuin. Het resultaat zijn twee lange banen die we opvullen met takken en ander tuinafval. Bij deze zogeheten hugulkultur moestuin blijft het organische ‘afval’ weer in de kring.
Een grote diversiteit aan gewassen draagt bij aan een rijkere bodem. Vooral bij grootschalige landbouw is de impact van monocultuur groot. Er wordt bij duurzame landbouw dan ook steeds vaker voor mengteelt gekozen.

Regeneratie in actie!
Of je nu een klein of groot stuk land hebt. Het idee van regeneratie blijft hetzelfde: de natuur de kans geven om weer te doen waar ze goed in is. Natuurlijk is de impact hiervan veel groter als grootschalige landbouwbedrijven hiervoor kiezen, dan dat wij dat doen met ons stukje land.
Maar als bij ons de regeneratie gelukt is? Dan gaan we praten met de buurman!

4 COMMENTS
Lineke
3 jaar agoBeetje laat maar leuk om weer bij te lezen. Hoe gaat het met de boompjes? Worden er nog meer geplant of is het nu even goed.
Ook leuk om te horen hoe het met winkels of dorpjes zit in de buurt?
Groetjes
Marlot Cathalina
3 jaar ago AUTHORHoi Lineke, Bedankt voor je reactie. We gaan nog een serie planten komende weken, er zijn nog een stuk of 7 gaten. Het leek ons slim om het planten van bomen zo snel mogelijk te doen (voor andere verbouwingen). Verder zitten we op 6 kilometer van een klein dorp (Campos). Dit is goed te doen op de fiets. In het dorp heb je een aantal grote supermarkten, maar ook twee keer per week een fijne lokale markt voor groenten en fruit. Groetjes daar!
Eva
3 jaar agoSuper interessant om te lezen Marlot! En Inderdaad weer mooie beelden erbij. Bedankt voor de vermelding van onze hot compost workshop! Lief 💚💚💚
Willem
3 jaar agoMooi artikel Lot, goed uitgelegd en beschreven met mooie foto’s.