Search here...
TOP
Blog Persoonlijk

Ik woonde op een zeilboot op Ibiza en dit is wat ik leerde

Duik vanaf de boot in het heldere water van Ibiza
Ik op mijn zeilboot op Ibiza

Boat life Ibiza

Als je me tien jaar geleden verteld had dat ik ooit op een zeilboot op Ibiza zou wonen, had ik je raar aangekeken. Ik kon helemaal niet zeilen.

Dagelijks zeilen in het meest helderblauwe water? Wakker worden met een duik in de zee, onze achtertuin? Leven op het ritme van de golven en de wind? It all happened. De afgelopen jaren stond mijn leven in het teken van de wind, de zee en, jawel, een heleboel bootklusjes. In deze blog post lees je wat ik leerde van het leven op een zeilboot op Ibiza.

1. Wonen op een zeilboot op Ibiza vergt aanpassingsvermogen

Ik ken Hugo een paar maanden als hij op een dag tegen me zegt: ‘Een vriend wil zijn boot verkopen.’ Het gaat om een prachtig klassiek zeiljacht uit de jaren zeventig. Ik weet niets van boten of zeilen, maar ik ruik avontuur. ‘Laten we het samen doen’, zeg ik.

Niet lang daarna woon ik op een zeiljacht van niet langer dan 12 meter, met iemand die ik niet langer dan een half jaar ken. Onder de naam Once Upon a Boat organiseren we zeiltochten. Hugo heeft jarenlange werkervaring als schipper op catamarans en zeilboten in Ibiza en Formentera. Voor mij is ‘het leven op zee’ helemaal nieuw. Ik moet me behoorlijk aanpassen.

Alles wat ik altijd als normaal heb beschouwd, is ineens niet meer zo vanzelfsprekend: van een kraan waar altijd water uit komt, een werkend stopcontact tot een vaste vloer onder je voeten en de doortrek van het toilet. Op een boot werkt alles anders. Oh my waar ben ik aan begonnen. Ik kom er al snel achter dat het wonen op een zeilboot behoorlijk wat aanpassingsvermogen vraagt.

2. Vergeet je planning. Moeder natuur bepaalt

Met de boot liggen we in het zomerseizoen zo’n vijf maanden achter elkaar voor anker, zoals dat heet. We liggen niet in een veilige (en dure) haven, maar bij baaitjes afwisselend in Ibiza en Formentera.

Waar we gaan liggen met de boot wordt bepaald door de richting van de wind en de golven. Wonen op een boot betekent dat je het weer in de gaten houdt. At all times. Het voordeel van de eilanden Ibiza en Formentera is dat er altijd ergens een beschutte plek, uit de wind en zonder deining, te vinden is. Het nadeel van onze boot is dat hij zwaar en dus traag is. We varen soms uren om een veilige en comfortabele plek te vinden voor de nacht.

Als mensen aan boord vragen hoelang het varen is naar Formentera is, antwoorden we: ‘Dat hangt af van de wind’. Als het te hard waait of regent, vallen onze tochten (en dus ons werk) in het water. Het niet kunnen plannen vind mijn Nederlandse brein eerst behoorlijk frustrerend. Hoe bedoel je, ik kan alleen afspraken met vrienden ‘als de wind goed staat’? Maar beetje bij beetje leer ik me over te geven aan het ritme van moeder natuur. Zij bepaalt. Mij niet druk maken om dingen waar ik geen invloed op heb, is een wijze levensles.

Hugo en Marlot zeilen op ibiza

3. Simple life is the best life

Op de boot kunnen we niet veel spullen kwijt, waardoor we gedwongen minimalistisch leven. Ik koop weinig en ik kom erachter dat ik niet zoveel nodig heb.

Ook leer ik de kleine dingen waarderen. Op de boot hebben alleen maar zonne-energie en is er niet altijd voldoende stroom om iets op te laden (later investeren we in betere zonnepanelen en is dit probleem verholpen). We hebben water tanks, maar deze vullen is in de drukke zomer een tijdrovend karwei. We zijn extreem zuinig met water en wassen ons vaak in zee. Deze manier van leven zorgt ervoor dat ik deze ogenschijnlijk ‘normale’ dingen veel meer ben gaan waarderen.

4. Zeilen is fantastisch

Dat ene moment… Als zeilen zijn gehesen en de motor uitgaat. Ineens is er stilte. Met het wegvaren van de boot, wordt de drukte van het land en het alledaagse achtergelaten. Er is geen mobiel bereik. Alleen water en een lege horizon.

Beetje bij beetje, leert Hugo me zeilen. En ik vind het fantastisch. Dat we ons huis voortbewegen met de kracht van de wind blijft wonderlijk. Het samen op de boot zijn, ook met de groepen die we mee uit zeilen nemen, geeft een gevoel van samenhorigheid. De focus op de boot en de wind maakt het leven overzichtelijk. Ik geniet van de vergezichten. Hoewel we vaak dezelfde route varen, is iedere dag anders. De zee en de wind vertellen iedere dag een ander verhaal. Zeilen geeft een uniek gevoel van vrijheid. I love it.

klassiek zeiljacht tussen Ibiza en Formentera
Ergens tussen Ibiza en Formentera

5. Er is altijd een andere kant (zélfs als je op een zeilboot op Ibiza woont)

Natuurlijk is er ook een andere kant. Het leven op een zeilboot in Ibiza is intens. Het is druk op het water. In het seizoen maken we lange dagen. Ook zijn er stormen en bootonderdelen die het op ongelukkige momenten begeven. Ik vind het soms moeilijk om aan mensen uit te leggen hoe mijn leven op een zeilboot eruit ziet. Het is zo anders.

Ons mooie jacht vraagt veel onderhoud. Als het eerste seizoen voorbij is gaan we niet op vakantie, maar repareren we een winter lang het dek. Houtje voor houtje. Natuurlijk zijn er mooie foto’s op Instagram, maar dit is ook de realiteit. De boot is ons werk, ons huis en heel ons leven draait eromheen.

6. Leven na de boot

In totaal draaien met de boot we vijf seizoen op Ibiza. Vijf wondere, intense, chaotische, prachtige, zomers. Once Upon a Boat groeit. Dagelijks zwemmen we in het mooiste helderblauwe water. We ontmoeten de leukste mensen aan boord en komen in diverse tijdschriften. Ons jacht is te bewonderen in Condé Nast Traveler, Vogue, een videoclip van David Guetta en, jawel, de Playboy.   

Het leven op de boot voelt, zelfs na al die tijd, vaak onwerkelijk. Ik weet dat het niet voor altijd is en geniet er daarom zoveel mogelijk van. Op een gegeven moment voel ik dat ik meer ruimte nodig heb. Letterlijk, maar ook mijn hoofd vraagt om nieuwe input. Iets anders. Het is tijd voor verandering en in 2020 gooien we het roer om. Slechts een paar maanden later verandert de hele wereld…

7. Soms moet je in het diepe springen (of duiken)

Duik vanaf de boot in het heldere water van Ibiza

Hugo en ik hadden geen van beiden ooit een boot gehad of zeiltochten georganiseerd (of op zo weinig vierkante meter met iemand samengewoond). We besloten in het diepe te springen en het avontuur aan te gaan. Ik had het never nooit willen missen. Ik heb vele lessen geleerd. Maar vooral geleefd.

De grootste les die ik zelf mee wil nemen is om open te blijven staan voor nieuwe avonturen. Je weet nooit waar het leven je ineens mee naartoe neemt.

Wil je zelf ervaren hoe het is om op Ibiza of Mallorca te zeilen? Bezoek dan www.onceuponaboat.es. Ik help je graag.

«

»

5 COMMENTS

 • Maria ten Hoeve

  Wat een fantastisch verhaal en wat een avontuur. Ik heb mijn zeiljacht verkocht, maar ben op zoek naar een nieuwe boot waar ik ook op kan wonen. In Nederland, dat wel, maar wie weet ga ik ook ooit op zoek naar warmere gebieden. Het minimalistische leven staat mij inderdaad ook erg aan, plus het gevoel van vrijheid.

  • Marlot Cathalina
   AUTHOR

   Hoi Maria, Bedankt voor je reactie. Vrijheid, minimalisme én dichtbij de natuur waren voor ons zeker de motivatie. Wij hebben de boot ook niet meer en zijn naar hetzelfde op zoek gegaan, maar dan aan wal!

 • Anna

  Zo een bijzonder leven en verhaal. Daarbij prachtig geschreven!

 • Eva

  Zo bijzonder en leuk om te lezen, Marlot! 💚

 • Hanneke

  Wat mooi om je verhaal van de boot zo terug te lezen! Xx

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *