Search here...
TOP
Blog Interview

Idoia strijdt met Sea Shepherd voor de oceanen

Sea Shepherd captain
Sea Shepherd captain

Idoia is schipper en strijdt met Sea Shepherd voor het behoud van onze oceanen. Ik leerde Idoia kennen op Ibiza. We werkten allebei op een zeilboot en lagen vaak in dezelfde baai. Als enige vrouwelijke kapitein, viel ze me al snel op.

Maar dat is niet alleen waarom ik haar bewonder. Idoia heeft een heldere missie: het beschermen van onze oceanen. Ze werkt momenteel voor Sea Shepherd en voert actie tegen illegale visvangst.

Ik vroeg Idoia naar haar visie en het leven op zee.

1. Hola Idoia! Kan je je even voorstellen?

Ik ben Idoia en ik ben geboren in Murcia. Ik ben marine bioloog en kapitein. Ik zeil en zet me in voor ecotoerisme en het behoud van onze oceanen.

2. Waar komt je passie voor de zee vandaan?

Van jongs af aan ben ik verbonden geweest met de zee. Ik leerde zeilen toen ik tien was en koos later voor de studie marine biologie. Ik heb het geluk gehad dat ik van mijn liefde voor het water mijn werk heb kunnen maken.

3. Je bent de enige vrouwelijke kapitein die ik in al die tijd op Ibiza heb ontmoet. Loop je weleens tegen vooroordelen aan?

Jammer genoeg wel. In Spanje, en ik moet dit toch echt zeggen, lopen we een beetje achter en zijn de man-vrouwverhoudingen niet zoals het zou moeten zijn.

Toen ik werk zocht op Ibiza kreeg ik vaak ‘nee’ te horen, nog vóórdat mijn curriculum werd bekeken. Men vroeg zich af of ik in mijn eentje wel een grote zeilboot kon bemannen. Zelfs mijn eigen vrienden hadden hun twijfels! Maar al doende heb ik mezelf bewezen. Ik denk dat vooroordelen op deze manier vanzelf de wereld uitgaan.

Sea shepherd

4. Twijfel je zelf weleens?

Of je nu man of vrouw bent, op zee is het heel belangrijk om je bewust te zijn van je eigen beperkingen. Fysiek en mentaal. Inmiddels kan ik veel problemen aan boord zelf oplossen, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Zo leer ik nu over mechanische reparaties aan boord, waardoor ik me in de toekomst nog beter kan redden.

Ook mentaal moet je scherp blijven. Zo kan de vermoeidheid inslaan als je voor een lange tijd wakker bent een lange tocht of een storm. In deze situaties moet je je hoofd koel houden. Als kapitein ben alleen jij, altijd, verantwoordelijk voor de veiligheid aan boord.

5. Je werkt nu voor Sea Shepherd, een non-profit organisatie die met concrete acties het leven in zee wereldwijd beschermt. Vertel eens?

Voor Sea Shepherd werk ik aan operatie Milagro (‘wonder’) in de zee van Cortez in Mexico. We ondernemen actie tegen illegale visserij die plaatsvindt in beschermd gebied. Dit is het leefgebied van de Californische bruinvis, een kleine walvisachtige, die met uitsterven wordt bedreigd. We schatten dat er nog maar enkele tientallen in leven zijn… Actie is nú nodig, voordat het te laat is en er een diersoort verdwijnt!

6. Hoe ziet het leven aan boord bij Sea Shepherd eruit?

Zoals op ieder schip is er een vaste routine en heeft iedereen zijn eigen taak, zo ben ik tweede officier. Het eten aan boord is volledig vegan. Eerlijk is eerlijk, ik moest daar even aan wennen. Maar het is heel gezond en geheel in lijn met de filosofie van Sea Shepherd.

Sea Shepherd
Idoia (links) en vegan sushi aan boord bij Sea Shepherd

7. Waarom zet jij je in voor een betere wereld?

Ik vind dat iedereen verantwoordelijkheid moet nemen om de wereld een beetje beter te maken. Ik ben me erg bewust van het milieu en klimaatverandering vanwege mijn achtergrond, maar ook omdat ik iedere dag op zee ben en met mijn eigen ogen de urgentie zie.

De zeeën en oceanen zijn de basis van al ons leven op aarde. Als we deze vernielen, hebben wij als mens geen toekomst. Wij halen adem dankzij alles wat op aarde én in de zee leeft.

8. Ondervind je ook nadelen aan deze manier van leven?

Ik ben heel dankbaar! Het is een voorrecht dat ik zoveel reis en op plekken kom waar ik anders nooit zou komen. Ik ben dagelijkst in contact met de zee en de natuur. Eerlijk gezegd zie ik mezelf niet snel iets anders doen. Zolang ik er energie voor heb wil er alles uithalen.  

Het enige nadeel is dat het soms eenzaam is. Ik ben voor een lange tijd weg van familie, vrienden en mijn hond. Dus ja, soms zit ik liever thuis in plaats van in een storm op zee. Maar al met al is het me het helemaal waard. Gelukkig steunen mijn vrienden en familie mij in wat ik doe en word ik altijd weer met open armen ontvangen.

Sea Shepherd captain

9. Waar droom je nog van?

Ik ben nu helemaal waar ik wil zijn. Ik leef echt mijn droom! Maar natuurlijk fantaseer ik weleens. Zo wil ik heel graag nog een keer de wereld rondzeilen. Ook lijkt me geweldig om een eigen zeilboot te hebben om eco-tours mee te organiseren.

Ten slotte, dit wordt een beetje zoetsappig, hoop ik een betere wereld achter te laten. Ik hoop écht dat ik hem iets beter achterlaat.

10. Een tip om je eigen pad te volgen?

Weet wat je wilt! Als je dat duidelijk voor ogen hebt, is het volgen van je pad niet moeilijk. Als je ergens gemotiveerd voor bent ga je de beren, want die zijn er altijd, makkelijker uit de weg. En dan gaat de rest vanzelf. Zo is het in ieder geval bij mij gegaan.

11. Welke boeken en documentaires inspireren je?

Mijn favoriet is ‘The Swarm’. Het is een science fiction boek, maar er komen grote thema’s in voor zoals de klimaatcrisis en andere actuele wereldproblematiek. Aanrader!

Verder vind ik ‘A Life on our Planet’ van David Attenborough een must see. Maar ook ‘Before the Flood’, ‘Cowspiracy’ en ‘A Perfect Planet’ de nieuwe documentaireserie van David Attenborough. Inspiratie genoeg!

Dankjewel Idoia! Waar kunnen we meer over jou en Sea Shepherd vinden?

Instagram: Idoia Chicoy. Facebook: Asociación Calderon gris. Meer lezen over Sea Shepherd kan hier.

Sea Shepherd captain

«

»

1 COMMENT

  • Eva

    Stoer mens! Inspirerend om te lezen!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *