Search here...
TOP
Blog Persoonlijk

Een duurzaam huisje op Mallorca. Hoe we dit aanpakken

ecologisch wonen mallorca
Duurzaam huisje op mallorca

Een duurzaam huisje op Mallorca… Kun je even in mijn arm knijpen?

Vorig jaar verruilde ik de zeilboot voor een duurzaam huisje op Mallorca. Na al die jaren op het water verlang ik naar vaste grond onder de voeten. Hugo en ik dromen over een huisje. Met een moestuin en een veranda om ’s ochtends yoga te doen.

Klik hier om te lezen wat hieraan vooraf ging en wat ik leerde van het wonen op zeilboot op Ibiza.

In 2020 wordt deze droom werkelijkheid. We kiezen voor Mallorca. Bij de eerste plek waar we ‘gewoon even een kijkje gaan nemen’ is het meteen raak. Een klein huisje met een stuk land én een veranda. We vallen als een blok voor de ligging; een groene, landelijke omgeving en niet te ver van zee (stel je voor). Hier kunnen we ons leven gaan vormgeven zoals wij dat graag willen. Wat een geluk!

Duurzaam huisje op Mallorca

Een vrij leven dichtbij de natuur

Hugo en ik zijn het niet over alles met elkaar eens (gelukkig). Toch hebben we altijd een gezamenlijk ideaal gehad. Een vrij leven dichtbij de natuur. Dit was ooit de drijfveer om Once Upon a Boat te starten.

Ook nu keren we weer hiernaar terug. Dichtbij de natuur betekent voor mij ook ‘in balans met’. Het terrein wordt daarom zo duurzaam mogelijk ingericht.

Klimaatverandering. Wat te doen?

Tijdens mijn studie werd ik me bewust van de omvang van klimaatverandering. Lange tijd voelde ik me schuldig. Geen vlees eten, maar wel het vliegtuig pakken? In onze moderne maatschappij hangt het verkleinen van de voetafdruk onvermijdelijk samen met tegenstrijdigheden.

Inmiddels ben ik tot de conclusie gekomen dat tegenstrijdigheden nu eenmaal horen bij het mens zijn. Het hoeft en kan niet allemaal perfect. Niet drastisch genoeg? De enige manier om überhaupt ergens aan te beginnen is met een stap. En dan nog een. Ik richt mij op het zo goed mogelijk zorgen voor dit stukje land. Yes, I’m on a mission.  

Duurzame energie bij ons huis op mallorca

Bouwen aan een duurzaam huisje op Mallorca

Terug naar het huisje op Mallorca. Duurzaam dus. Olijf- en fruitbomen zijn volop aanwezig. Vorig jaar oogstten we onze eerste olijven, waar we olie van hebben laten persen.

Onze kippen voorzien ons iedere dag van verse eitjes. Van de moestuin hebben we een groot deel van de zomer gegeten. De wintertuin is nu alweer bijna klaar voor de oogst, met onder andere spinazie, spruitjes en broccoli. We zijn niet aangesloten op het elektriciteitsnet en zonnepanelen voorzien ons van stroom. Lang leven de Spaanse zon.

Duurzaam huisje Mallorca
De eerste olijvenoogst

Maar hiermee zijn we er nog niet. Om het huis verder te verduurzamen laten we ons inspireren door de permacultuur. De filosofie van de permacultuur is om mét, in plaats van tegen de natuur te werken.

De plannen:

  • Grijswatersysteem opzetten, zodat gebruikt water gefilterd de tuin in kan
  • Composttoilet bouwen, met hulp van de Green Gorillas. Met dit toilet wordt geen kostbaar drinkwater verspild bij het doorspoelen.
  • Hugelkultur moestuin aanleggen. Met de hulp van snoeiafval leg je een voedzaam ‘bedje’ aan voor planten. Ook wordt vocht beter vast gehouden.
  • Composteren met de hulp van wormen vriendjes
  • Van houtkachel overstappen naar een duurzame verwarming
  • Bomen planten. Heel veel bomen!

Werk aan de winkel dus. De richting is duidelijk. Het wat en hoe hopen we onderweg uit te vinden. Van een zeilboot naar het platteland is nu eenmaal een vrij rigoureuze verandering. Maar aan motivatie geen tekort. Stap voor stap, weet je nog?

ecologisch wonen mallorca
In de eerste moestuin plantten we tomaten, courgette, sla, ui, chili pepers en paprika
Duurzaam wonen op mallorca
Pasgeboren kuikentjes
Duurzaam huisje mallorca
Eerste boom geplant (een avocado boom)

«

»

2 COMMENTS

  • bert lagerweij

    Hoi Lotte, je “lease oom” geniet ook van je berichten hoor!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *