Search here...
TOP
Mallorca

Boottocht Cabrera vanaf Colonia de San Jordi – Mallorca

Boottocht Cabrera Colonia de San Jordi Mallorca

Eindelijk op ontdekking met een boottocht naar Cabrera. Minstens drie jaar lang keek ik vanaf ´mijn´ lokale strandje in het Zuidoosten van Mallorca naar een – tot voor kort onbekende – rots op de horizon.

Ik wist dat deze rots ´Cabrera´ heette en ik wist ook dat ik dit eiland een keer wilde bezoeken. Ik had er al wat dingen over gehoord. Van ´dat is een onbewoond eiland´ tot ´het grootste natuurpark van Spanje´ en ´een eiland van gevangen en smokkelaars´.

Niet zo fun fact: begin 19e eeuw werden hier duizenden soldaten van Napoleon jarenlang gevangen gehouden onder erbarmelijke omstandigheden. Tegenwoordig is het een goed beschermd natuurgebied en dankzij de afgelegen ligging vind je hier een grote diversiteit aan vissen, vogels en zelfs schildpadden.

Boottocht Cabrera met Mar Cabrera

Toen mijn ouders het niet zo´n puike plan hadden om mij op te komen zoeken in juli (want: veel te warm) leek me dit het perfecte moment om ein-de-lijk eens een kijkje te nemen bij die mysterieuze rots aan de overkant. Met een eigen boot vaar je hier zelf naartoe, je moet hiervoor wel reserveren. Ik boekte een tour bij Mar Cabrera, in Colonia de San Jordi.

 • Door: Mar Cabrera
 • Tour: Complete tour around Cabrera
 • Vertrek: Colonia de San Jordi
 • Duur: 10.00u – 13.30u
 • Prijs: €70 pp (wij namen onze eigen snorkels mee, maar je kunt deze ook huren)

We kozen voor de kleinere motorboot voor 12 passagiers die we online reserveerden. Ik werd meteen teruggebeld door Mar Cabrera met de mededeling dat de geboekte tour vol zat (op de website was hij gewoon beschikbaar). Een beetje vreemd, maar we konden wel alsnog zelf een andere beschikbare dag uitkiezen.

Boottocht naar national park Carbrera Mallora
Boottocht Cabrera

Excursie Cabrera: een verslag

De dag van de tour was – uiteraard – zonnig. Met ons goede gedrag stonden veel te vroeg bij de balie. We hadden nog tijd voor koffie met Magdelena´s (zompige Spaanse cakejes) en toen kon het avontuur beginnen.  

In de 12-persoonsboot zit je in twee rijen achter elkaar. Je zit stevig met de benen wijd en kunt je goed vasthouden aan de stoel voor je. Gelukkig maar want we vertrokken in volle vaart richting Cabrera. Hoeiii! We stuiterden over het water. Af en toe kregen we een verkoelende splash water in ons gezicht, waar alle passagiers alleen maar heel hard om konden lachen.

Al snel kwam Cabrera dichterbij en zag ik voor het eerst dat ´de rots´ eigenlijk uit meerdere kleine eilandjes bestaat. Na ongeveer 40 minuten kwam we aan bij de baai waar de eerste stop zou zijn, maar die niet door kon gaan gezien de deining, aldus de schipper.

Ik had gehoopt dat deze kleinschaligere tour wat persoonlijker zou zijn, maar onze schipper dacht hier anders over. Braaf dreunde hij zijn vaste verhaaltje op en werden we behandeld als een waar schoolklasje (´vertel, welk dier zien jullie in deze rots?!´). Dat had van mij niet perse gehoeven, maar het mocht te pret niet drukken. Ik genoot van de verfrissende wind in mijn haren, het uitzicht en het ´op het water zijn´.

De baai van Cabrera en een bezoek aan het kasteel

De volgende stop was in de pittoreske baai van Cabrera, waar we – even – mochten zwemmen. Wauwie! Nooit eerder zag ik zulk knisperend helder blauw water op Mallorca. Vervolgens legden we aan bij de pier, waar we werden verwelkomt door biologen. Na een korte uitleg over de huisregels kregen we een uur (geen minuut langer!) om het eiland te ontdekken.

Mijn moeder en ik besloten naar het kasteel te wandelen, terwijl mijn vader op het schaduwrijke terras van de Cantina wachtte met een koude cola. Naast de bar vind je op dit ´onbewoonde eiland´ een bezoekscentrum, een hostal en nog een paar andere gebouwen. Desondanks voelt het echt alsof je op een hele unieke, afgelegen en weinig bezochte plek bent. Wat in feite ook zo is.

En opnieuw: wauw! Vanaf het kasteel keken we uit over de prachtige baai van Cabrera en zagen we Mallorca in de verte liggen. Ook zagen we een aantal ´zwarte´ hagedissen, waarvan ik al had gehoopt dat ik die tegen zou komen, omdat deze endemische soort alleen op Cabrera voorkomt. 

Snorkelen bij de Blue Cave op Cabrera

Omdat de kapitein zich heel strikt aan de planning hield, voelde ik een klein beetje tijdsdruk gedurende de tour. Aan de andere kant was het bezoek naar het kasteel en een klein ommetje op Cabrera zelf ook gewoon prima, omdat je (ik) ook geen uren wilt wandelen onder de brandende zon.

We maakten ons op voor de laatste bootstop bij de beroemde ´Blue Cave´, een grot aan de andere kant van het eiland. Opnieuw stelde deze niet teleur. Hoewel de onderwaterwereld misschien niet enorm spectaculair was (geen schildpadden!), vond ik het meters naar beneden kijken, vissen spotten en het snorkelen in een grot toch een leuk avontuur.

Is een bezoekje aan Cabrera de moeite waard?

Met het voet op het gas vlogen we over de Middellandse zee terug naar Colonia de San Jordi, waar we op tijd voor – Spaanse –  lunchtijd terug keerden. Ondanks het strakke tijdschema hebben mijn ouders en ik enorm genoten van deze tocht. Voor ons absoluut de moeite waard dus! En de volgende keer op mijn lokale strandje weet ik waar ik tegenaan kijk.

Huur je liever een authentieke vissersboot op Mallorca mét schipper voor een privétour? Klik dan hier, misschien kan ik je helpen.

«

2 COMMENTS

 • Wiillem

  Mooi verhaal Lotje.
  Het was idd heel warm. Op het water en zeker in het water was het heerlijk en het eiland was ook bijzonder.

 • Hanneke

  Was een perfect tripje voor een warm dagje!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *